måndag, juni 25, 2007

lady hamiltons jordgubbsvatten

Om det faktiskt blivit jordgubbar över från midsommarhelgen kan man ju prova att själv mixa ihop Lady Hamiltons jordgubbsvatten, ett mycket drygt ansiktsvatten som drar samman stora porer och minskar fettavsöndringen (vilket man i o.f.s. kanske inte lider av i sommartider). Receptet hittade jag på intressanta Shenet.

• Jordgubbar - ca 1 liter
Brandy - 250 ml
Kamferkristaller - 15 ml
Häll brandyn över jordgubbarna så att de täcks. Slut till ordentligt och låt stå på soligt fönsterbräde en vecka. Sila av (ät upp jordgubbarna) och häll på nya jordgubbar samt kamfern. Låt stå ytterligare en vecka. Sila av (ät inte upp jordgubbarna).

Anm: Lukten av jordgubbar och kamfer går förbluffande väl ihop. Utdraget blir lite tjockt; filtreringen blir mycket besvärlig om jordgubbarna mixats; skiva dem endast med äggskivare. Sila av i Melittafilter.
Om utdraget görs med ofärgad sprit som vodka blir det vackert knallrött, medan jordgubbarna efter en dag till en vecka ser ut som alkemisternas caput mortum - döda rester, som absolut inte ser aptitliga ut.
Om utdraget görs utan kamfer (mindre sammandragande) måste alkisvarning utfärdas - även de största vodkahatare dricker det rent som om det vore saft. Alkoholhalten sjunker från vodkans 40 % till uppskattningsvis 30 % när jordgubbssaften dras ut.

Inga kommentarer: