söndag, oktober 21, 2007

långt reportage från street

För en förbipasserande ser det ut att vara en vanlig lördag på Street Marknad.
Men här inne är det ovanligt livligt fastän klockan inte ens är tolv.
Fast idag är de flesta besökarna under en meter långa…


Varannan helg är det marknad nere vid Bergsunds strand på Södermalm. Här visar mindre företag upp sig, som kanske inte har egna butikslokaler utan mest säljer från nätbutiker.
Då och då är det olika teman, som till exempel mode eller återvinning. I helgen var det dags för barntema. Man kan köpa allt från prinsessklänningar och ekologiska barnkläder till blinkande tandborstar och böcker om flickor som pruttar. För huvudpersonerna, barnen, ordnas det ansiktsmålning, sångstund, läshörna och ett teckningsbord – naturligtvis med tillhörande utställningsvägg.

Vid ett bord i Fuldesigns hörna sitter femåriga Linn och Halloween-pysslar. Hon målar en fladdermus illgul, och säger att hon ska ge den till sin bästa kompis. Fuldesign, som bland annat säljer t-shirts och barnkläder med handtryckta mönster, är flitiga utställare på Street Marknad.
– Vi har stått här i tre år, säger designern Pernilla Klüft. Våra produkter säljs även på Designtorget, men här får man själv träffa köparna. Det är allra roligast när det är något event, inte bara barn-tema, utan till exempel julmarknad. Och vi ordnar ofta aktiviteter när vi är på Street, förutom pysselbordet så är det vi som står för musiken idag.
I dj-båset hittar jag DJ Ful-Roland. Han spelar glad discomusik på en ovanligt behaglig volym – ”det måste gå att prata med varandra” – och lovar att han fått med sig några barnskivor också. Lite senare hörs Nationalteaterns Vi cyklar runt i världen. Frågan är om det är barnen, eller deras föräldrar med sjuttiotalsnostalgi som blir gladast…

För i en tid där det säljs mer barnkläder och prylar än någonsin gäller det att hitta en speciell väg till föräldrarnas hjärtan – och plånböcker. När småbarnsföräldrar i Stockholm ofta närmar sig 40-årsåldern verkar det vara ett säkert kort att satsa på retro.
Det finns velourbyxor, hjälmmössor och mönstrade frottétröjor i flera av stånden på Street idag, och Stadsmissionen, som har ett fast marknadsstånd här, har dagen till ära tagit med begagnade, men dyra dockor som föreställer John Blund – en tv-kändis, men förmodligen bara för folk över trettio.
Är det bilderna av kinesiska barnarbetare och larmrapporter om farliga tillsatser i godis, som gör att vi så gärna vill försöka återframkalla en tid där allt tycktes vara enklare och ärligare?

– Vi vill visa barnen att det finns annat än färgglatt plockgodis, säger Ylva Sidén bakom chokladdisken. Allt är naturliga produkter i våra bakverk
Hennes godisstånd sprider en ljuvlig doft över hela marknadsområdet, och lockar många sugna kunder. Här säljs rejält tilltagna chokladbollar, risbräck, nötkakor och mycket mer.
– Det blev inte riktigt som vi tänkte oss, fortsätter Ylva. Barnen ser ut som frågetecken, men föräldrarna lyser som barn på julafton.

I den mysiga läshörnan sitter William, 2,5 år med sin mamma. De har just provläst sin nyinköpta bok Totte går till doktorn. Alldeles intill finns ett stort bord med barnböcker från bokhandeln Hallongrottan, som inriktat sig på icke-normativ litteratur för alla åldrar.
– Det är mest historier med alternativa könsroller, säger ägaren Bitte Andersson. Hon är den som väljer ut böckerna, fast med mycket hjälp av tips från kunderna.
– Om inte barn får se minoriteter i böckerna så tror de att det är onormalt och skamligt att vara udda, säger hon, och visar bilderboken Dino och Lilla Kurren, där huvudpersonen Dino blir god vän med ett fyllo, och nyutkomna Kenta och barbisarna, om en liten kille som vill leka med barbiedockor.

Många av barnen som är här idag är ganska små, de flesta är under fem år, och när allsången drar igång på den lilla scenen står barnen nära sin mamma eller pappa och tittar förundrat på gitarristen och sångerskan, som sjunger kända barnlåtar, som Apans sång och Min lilla kråksång. Inte förrän de sjunger om en ”vipp-på-rumpan-affär” blir det spontandans på de mjuka trasmattorna framför scenen, och när konserten avslutas med de verkliga hitsen Klappa händerna när du är riktigt glad och Huvud, axlar, knä och tå står det en hel klunga med glada barn längst fram och följer med i rörelserna.

– Jag är jättenöjd med besöksantalet, säger Elin Jaller, projektledare för barnmarknaden. Vi hade en i våras, som blev en stor succé. Och till denna gång har jag själv raggat upp nya utställare, mest i barnbutiker här på Södermalm, men också via nätet.
Elin vill att det ska finnas lika mycket för barnen att göra som för deras föräldrar. Det var hon som kom på idén med en stor Halloween-tårta, något som för en oinsatt vuxen mest ser ut som en installation av torkade växter, men barnen tar det på fullaste allvar och placerar noggrant ut pumpor bland mossa och spindelnät.

I trappan bredvid sitter Lisa och Jonas Svensson från Enskede. De har cyklat hit, som en helgutflykt, och deras två små döttrar har fastnat i tårtbygget i nästan en timme. Den yngsta, Mia, är sex år och håller på att fästa kottar på en liten pumpa, ”det ska bli en sjömanstårta”.
– Det var jätteroligt när vi sjöng innan, säger hon. Och att man kunde bli målad som en katt i ansiktet. Hon återgår till sitt tårtbygge, men tittar snabbt upp på mig igen:
– Egentligen är allting roligt.

Inga kommentarer: