lördag, november 17, 2007

vilkas är Situationen?

Jag hade ingen aning om att man kunde prenumerera på Situation Stockholm! Hoppas verkligen det bara är till för läsare ute i landet. Det är väl motsägelsefullt att som stockholmare köpa tidningen, men att inte göra det av någon av de försäljare som verkligen behöver det!

Det var heller inte länge sedan jag fick reda på att materialet i tidningen görs av riktiga journalister! jag trodde verkligen att det var hemlösa som skrev allting, möjligen ledda av en erfaren redaktör. Men jag kanske förväxlar Situation Sthlm med den malmöitiska motsvarigheten Aluma.

Whatever, idag läser jag om en teateruppsättning av Ringaren (i Notre Dame, alltså) där hemlösa spelar rollerna tillsammans med professionella skådespelare. Det står att många 'är med för gemenskapen', och kanske är det skönt att vara inomhus och göra något annorlunda, men det borde ju vara mycket bättre att skriva och berätta saker med sin egen röst än att framföra repliker ur ett manus. De hemlösa vill väl att andra ska få upp ögonen och reagera på deras situation?

De senaste reportagen/intervjuerna med just hemlösa som jag har läst har lyckats framställa den intervjuade som att de verkligen trivs med att vara bostadslösa, och därmed åtminstone inte ha något som helst återansvar mot samhället. Det kan väl knappast vara en representativ åsikt för alla som bor på gatan?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att situation Stockholm skulle vara en tidning som gör någon som helst skillnad är en myt. De hemlösa som bemödar sig att lämna in en text de skrivit, redigeras till oigenkännlighet om det påtalar något som skulle kunna tolkas "att trampa fel folk på tårna". Den är dessutom uppdelad i två delar redaktionen/hjälp till självhjälp. Redaktionen är numera ett aktiebolag där de hemlösa inte fick en aktie och då möjlighet att känna en tillhörighet med tidningen. Rykten går om att stureplansfolket har ett finger med i spelet, men som sagt är det bara rykten än så länge.

annalin sa...

OJ..!
Detta hade jag ingen aning om.
Är det nåt som "alla" vet, eller är det nertystat..?

Anonym sa...

Det tystas ner av olika skäl. Ett vanligt är att det skulle drabba försäljarna om vissa saker om den tidningen kom ut. Kan man bli mycket mer drabbade än att vara hemlös? Och läser man tidningen kommer snart frågan upp: Vart tog den kritiska och granskande journalistiken vägen? "Bit inte den hand som föder dig" och utifrån de artiklar som skrivs i tidningen verkar de mest handla om och förmedla vad myndigheter har att säga i frågan. Kritik och på annat sätt trampa fel folk på tårna är inte direkt den tidningens styrka. Man kan ju undra i vilkas intressen den tidningen går.