torsdag, juli 24, 2008

barnsäker

Stockholmare är konstigt nog mycket noggrannare med säkerheten än vad man är i Malmö, där jag ju växt upp. Ingen av mina vänner eller familj använder cykelhjälm, som man ju ser på minst varannan vuxen cyklist i Stockholm.

Jag har alldeles nyss varit nere i Malmö för ytterligare en liten badsemester, och en dag hade vi av misstag glömt lilla B:s solhatt. Det var ju nästan en förödelse, och hennes pappa var på väg hem för att hämta den, men vi tänkte ut andra kreativa förslag med allt från näsduks-scarves till blöjkeps. Sen såg vi oss omkring, och såg inte en enda unge med någon form av huvudbonad.

Likadant med badkläder. Det kanske inte känns jättekul att investera 300 kronor i en baddräkt som bara passar en säsong, men de har solfaktor 50. I brist på det kan man iallafall ha en t-shirt när man badar, men det såg jag inte heller nåt barn som hade. De riktigt små var helnakna, och alla över två hade vanliga badbyxor eller bikini.

(Att sen en fyraåring har en bikiniöverdel i trekantsmodell förtjänar ett helt annat blogginlägg, och det är knappast unikt för just Malmö.)

6 kommentarer:

Anonym sa...

I Stockholm är det vanligt att cykla mot rött, hålla för hög fart.,snedda över hårt trafikerade gator, köra upp på trottoarer utan att ta hänsyn till gående, svänga utan att sträcka ut armen etc. Så vad menar du med att de tänker mer på säkerheten? Att ha hjälm gör tydligen inte cyklisten till en bättre och säkrare trafikant.
Att följa trafikregler, med eller utan störtkruka är ett bättre alternativ.

annalin sa...

Nej det har du ju rätt i. Kan man definiera det som en slags 'självisk säkerhet' då..?

Anonym sa...

Kanske det, men jag tror också att det är farligare att cykla i Stockholm än i Malmö. Malmö är en cykelstad av tradition medan Stockholm är ganska ny på listan. Sedan tror jag allt tjat om hjälm får en negativ effekt då man lätt glömmer annat viktigt. Att lära sig cykla, lära sig regler som finns. Målet är ju inte att klara sig bättre i en olycka utan målet är ju att inte hamna i en olycksituation överhuvudtaget. Hjälm eller ej bör förbli ett personligt val. Ha det bra!!

Lotten Kalenius sa...

Man vill ju gärna ösa skit över vårt suck-up-to-land USA när det gäller att skynda på barnen in i "vuxenvärlden" (se Little Miss Sunshine), men som sagt: vardagen i Svea Rike är ju minst lika tragisk. Trekantsbikini på en fyra-åring... Hu-ha.

annalin sa...

Och man kan ju faktiskt inte ens påstå, ens som vuxen kvinna, att en blöt bikiniöverdel är skönt att ha på sig, varför man då använder den när man inte måste fattar jag inte. Barn brukar dra av sig kliande mössor osv.
När jag var 4 badade jag bara i små badbyxor. Det är ändå inte alls så säkert (ur UV-synpunkt) som jag själv dressar Bianca nu, men det var det enda nödvändiga...

Lotten Kalenius sa...

Finns ju hela baddräkter också. Nej, kvinnor som klär upp sina döttrar som små blondinbellor bör nog vänta ett par år med att skaffa barn. Om de någonsin blir redo för det.