söndag, mars 15, 2009

om det hade gått att ringa då, hade "ring, ring" vunnit 1973

För några år sedan visade Minnenas Television melodifestivalen från 1974, alltså när ABBA vann med Waterloo. Det intressanta, förutom outfitsen och frisyrerna på deltagarna, var att det på den tiden fortfarande var en renodlad kompositionstävling, och att det utgick en prissumma till vinnarna. Jag tror att segrarna Björn & Benny (och Stikkan?) fick dela på ettusen riksdaler, och att den som skrev låten som kom tvåa fick femhundra kronor osv.

Nu vinner man en konstig fågel, signerad Ernst-Hugo Billgren, som säkert är värd mer än en tusing. Det skulle vara roligt om någon artist sa att de ställde upp för att de ville vinna skulpturen, i stället för tjatet om att det är så roligt (som egentligen betyder att de vill boosta en karriär på väg långsamt upp eller hastigt ned.)

Ett alternativ skulle vara att just ettan, vinnaren men inte de andra, fick hela summan telefonröstpengar som de dragit in till SVT.
Det är ju inte säkert att den som verkligen vinner, har fått flest telefonröster under alla veckorna. Malena Ernman fick visserligen över 240 000 telefonröster i Malmö, men hon gick ju direkt till final sedan, till skillnad från Caroline af Ugglas, vars trognaste fans fick sex tillfällen att ringa och rösta på henne.

Schlagerprofilerna har lagt upp olika tabeller med siffror på röstantal. Det man möjligen saknar är att kunna utläsa vems fans som är mest benägna att ringa det dyrare numret. (För jag inser att Radiohjälpen är förlorarna på mitt prispengsförslag...)

I nya numret av mama finns ett reportage om hur karriärmammorna klarar vardagen. Malena Ernman avslöjar att hennes man tar hand om deras döttrar. (Eller så är det en omskrivning för att vara en skådespelare utan rollerbjudanden...) Men Malena är inte covergirl, det ångrar nog mama nu.

Inga kommentarer: