tisdag, november 24, 2009

larva migrans

Här sitter man och är mest glad och förväntansfull för att Thailandsresan äntligen är inbokad senare i vinter, och tycker att det största problemet är trafiken, eller rättare sagt avsaknaden av såväl bilbälten som bilbarnstolar. Så läser man på ett reseforum om en mask som kryper in under huden - hakmasken.

Det är något som kryper in i tårna, under nageln, som växer i kroppen och kommer ut som larvar sedan.

Du blir smittad genom att gå på den, och den tar in sig i din kropp. [...] Masken tar sig sen med hjälp av blodet till lungorna, där den irriterar dig, så att du ska hosta upp den nog mycket för att den ska ta sig från lungan till tarmen, där den lever och bor. Namnet har den fått av hakarna som den hugger sig fast med i tarmen.  Där lever den ganska gott och sprider nya larver mer avföringen av den som drabbats.


[...] först röda prickar som kliade, trodde det var vattenloppor eller myggbett. Försvann sedan någon dag för att sedan återkomma som svarta prickar som klia mera, för att sedan övergå till svarta streck i huden och kliar mer än man någonsin kan beskriva med ord.


De mediciner som går åt för detta har diverse spännande bieffekter såsom njursvikt, hallucinationer mm.

Men soft. Om man får masken, så är det genom att gå eller sitta på de vita, härliga sandstränderna - vilka är en stor del av anledningen att man reser dit från början, eftersom katter/hundar bajsar där. Inte nog med att åtminstone barnen kommer vara helt inklädda i solskyddskläder och hattar, måste vi nu ha sandaler hela tiden också...

2 kommentarer:

Patrik sa...

Hakmaskar kan dock bota allergier och astma. Det är ett givande och tagande. De använder vår kropp för att föda barn och få föda, i gengäld gör de oss friska.

http://www.nytimes.com/2008/07/01/health/01iht-01prof.14122951.html

annalin sa...

Okej, jag ska läsa artikeln så kanske jag får ett annat perspektiv. Min man kunde behöva bli av med lite allergier.

Sen var alla citaten i bloggposten bara lösa rader från forumet, dvs ingen källhänvisning direkt...