onsdag, mars 31, 2010

varför har jag mössa på mig i september?

Det är såklart hemskt innerst inne. Men förhöret med Mats Alm är ju förstklassig komedi.

Åklagare Niclas Eltenius försöker sammanfatta alla märkliga omständigheter som Mats Alm själv inte kan förklara.
  Dels ska kidnapparna alltså ha hittat Mats Alms gamla telefon med kontantkort som han inte använt på länge. De ska sedan med den ha köpt internettid till hans dator.
  Sedan ska de ha kopplat upp sig på Mats dator på en buss på väg till Stockholm, sökt på bland annat Mats ex-fru på nätet och även släpat med sig en drogad Mats på bussen för att kunna ta kort på honom i Stockholm och få honom att skriva under en lapp på Stadsbibilioteket i Stockholm som SKL:s namnteckningsexpert kunnat säga är underskrivet med Mats handstil.
  Kidnapparna ska sedan ha gömt bevisen hos Mats föräldrar i ett pannrum.

Mats själv minns ingenting av detta.
– Det är ett oerhört omständligt förfarande måste man säga. Och enda syftet skulle vara att få dig att framstå som misstänkt? säger Niclas Eltenius.

Åh, jag önskar på något sätt att han var åtalad för något mildare brott än mord. Kunde han inte bara förskingrat 70.000 kronor och skrivit en bok om det i fängelset? Han är ju så otroligt kreativ och uppfinningsrik, den där spanskläraren...

3 kommentarer:

Eligin sa...

Han påstår sig ha blivit drogad, men inga tester kan styrka det.
Hans helgalna historia verkar uttänkt i detalj, men sen, när en fråga ställs för att försöka styrka historien, så svarar han "Ingen aning".

Jag avskyr dock kvällstidningarnas sätt att verkligen framställa honom som en hemsk människa trots att han egentligen bara är misstänkt (På väldigt goda grunder, visserligen). Oavsett vad domen blir kommer han alltid att vara dömd som skyldig av media.

Men han måste ju förstå nånstans att hans historia inte hänger ihop.
Man kan inte bara neka sig ur Sveriges rättsväsende.

annalin sa...

Nej det är klart, han är ju inte dömd än. Men det känns som om det är extra pinsamt eftersom det var han själv som "drog igång alltihop". Fast det är klart att vid det här laget skulle linda ändå vara rapporterad som saknad.

men är det nån public service-regel att inte skriva namnet, trots att han själv gick till Efterlyst? För SVT envisas ju med att kalla honom 34-åringen..?

Eligin sa...

Ja och nej, det är de etiska reglerna för pressen (egentligen alla medier) som säger att man ska vara vag med namn, ålder, boende och såna saker.
Detta för att inte hänga ut någon. Det har jag alltid funderat över när det gäller kvällstidningarna eftersom det händer ofta att namn skrivs ut.
Tråkigt tycker jag, eftersom det här kan förstöra hela herr Alms liv.

Visserligen går det fel när man hittar på synonymer också som i Bjästafallet.
34-åringen är nog att föredra om man inte ska stöta sig med folk och förstöra.