tisdag, juni 05, 2007

vegomässan

I helgen besökte vi Vego-mässan i en sunkig lokal i Fältöversten. Det var en mängd olika organisationer som "ställde ut" sina verksamheter, blandat med några föredrag och filmvisningar. Naturligtvis var det en hel del mat, som såldes och bjöds på. Men det var också en liten besvikelse, att jag redan visste hur allting smakade. Eller jag vet inte vad jag hade väntat mig, att det skulle finnas nåt universallivsmedel som jag inte hört talas om..? Det är väl trots allt begränsat hur mycket man kan tillverka av sojabönor.

Det är intressant hur många olika ståndpunkter det verkar finnas för att inte äta kött. Det borde i och för sig inte spela nån roll - ändamålet är ju det viktiga - men jag undrar om alla hävdar att just deras "argument" är viktigast? Fram för allt är det Djurens Rätt som visar upp sig, men även sånt som Fair Trade och t.o.m nåt Kristet vegetariskt samfund.

Jag brukar inte ens kalla min familj vegetarianer, för det är egentligen nästan samma som rena veganer. Jag brukar bara säga att vi inte äter kött. Den korrekta benämningen är väl lakto-ovo-vegetarian-som-släpper-igenom-en-och-annan-fisk. På tal om det har jag aldrig någonsin sett någon som försvarar Fiskarnas Rättigheter. Inbördes diskriminering inom djurriket, alltså.

En gång var jag på ett Amnesty-möte och till min stora förvåning serverades skinkmackor till fikapausen. Men jag fick ett enkelt svar, det är enbart mänskliga rättigheter som de bryr sig om, inte djurens.

Fast jag gick ju i och för sig in på vegomässan med min bebis på ett lammskinn i vagnen, och med min pojkvän som frontat McDonalds-reklamerna, det är kanske också dubbelmoral.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj... Jag var på samma mässa och jag upplevde det helt annorlunda! Så enormt mycket man aldrig sett tidigare och fick smaka på som vegansk Skagenröra, vegokyckling, massa veganska otroliga bakverk, gelatinfritt godis och massa mer. Jag ser fram mot nästa:)

Björn sa...

Synd att du inte blev mer peppad av mässan! Kanske var det kombinationen barn i barnvagn/värme som var jobbig?

annalin sa...

Ja, eller så var det för att vi inte gick in förrän en timme innan stängning, och att det därmed var rätt urplockat (=slutsålt).
När vi först kom dit så var det så otroligt mycket folk att vi inte orkade trängas.

Men jag kommer säkerligen gå till nästa vegomässa också. vegetarisk skagenröra lät ju jättespännande!