söndag, september 09, 2007

this is england

Nu har jag precis sett This is England, och jag trodde faktiskt att den skulle visa sig vara överskattad, men det är verkligen en bra film. Jag kan inte komma på någon film, eller annan skildring, där det faktiskt visas nyanserade bilder av skinnskallar (eller alltså, rasister i allmänhet.) Det är så "tacksamt" att alltid automatiskt bara visa dem som helt känslolösa, kalla varelser, och vem ska egentligen säga emot, det finns aldrig något gott skäl att försvara rasister, eller hur.

Men här får man se ett rått skinhead trevande förklara sin olyckliga kärlek för en tjej, och fälla tårar över henne. Dessutom frågar gängmedlemmarna varandra hur de känner sig och vad de tänker på. Och det var jämställdare än vad jag skulle föreställt mig, det visades respekt för tjejerna i gänget, inga fula ord där inte.

Det är kanske sannolikt. men det gör ju att det blir ännu ruggigare sedan, när det till slut ändå slår över och blir våldsamt så att man blir kräkfärdig. Egentligen var det inte alls så grova våldsscener som i t.ex American History X, men kanske just för att det var uppbyggt på ett ganska milt och "humant" sätt, så kändes det hundra gånger värre.

Vad besvikna vi blev på musiken, eller kanske rättare sagt, frånvaron av den. Trodde det skulle vara mer Clash och mer ska... Dock en smakfullt placerad The Smiths-cover i slutscenen!

Det kan lätt bli vissa kvalitets-svackor när man tittar på inte helt licensierade utgåvor, och jag fattar visst att det kan vara svårt att höra exakt rätt repliker ibland. Men efter att det hade pratats om kriget i 20 minuter lyckas ändå meningen "I hate it just when people talk about the war" översättas med "jag tycker inte om när folk pratar om väggen"!
Synd att han inte helt enkelt hatade när nån pratar om Pink Floyd-skivan The Wall..!

7 kommentarer:

Carl Herlin sa...

Jag håller med! jag tycker också det borde vara mer Clash! T.ex Clashlåten "This Is England" (som t.o.m kan tolkas som att handla om Falklandskriget och nationalism)
är skitbra, och borde ha passat utmärkt.

Laura sa...

Clashmusik hade nog gjort (särskilt this is england) Meadows film en aningen schablonartad. Musiken speglade känslorna i filmen utmärkt, enligt mig.

Random sa...

"Jag kan inte komma på någon film, eller annan skildring, där det faktiskt visas nyanserade bilder av skinnskallar (eller alltså, rasister i allmänhet.)"


Hoppas att jag misstolkar nu för att skinnskallar är inte rasister. skins har inget med ens politiska åsikt att göra, utan det är ett utseende. Att nazisterna senare snodde åt sig den stilen kan man inte låta nedvärdara originella skinheaden som inte är rasist/nazist.

För övrigt håller jag med om att det var en väldigt bra film! :)

annalin sa...

Ja alltså Random, du har såklart rätt. Fast jag har inte sett någon film där skinnskallar inte är rasister, som jag kan komma på.
Och nazisterna snodde åt sig fler saker, som nu bara förknippas med dem...

Och musik film kan gestalta känslorna, men jag menade mer ytterligare ska skulle förstärkt populärkulturskildringen ännu mer!

Random sa...

Ja, håller faktiskt med om att de borde haft mer ska. :)

Anonym sa...

Hade du varit uppmärksam så hade du kanske märkt att dom inte var rasister från början?
dom var bara ett gäng pojkar som ville skapa sig en indentitet och bara ha det trevligt o umgås. Det är först när Combo kommer ut ur fängelset som han börjar manipulera dom i gänget. Han hade fått sina rassistiska tankar i fängelset och övertygade nu Shawn att om han ville hedra sin pappa så var det rätt att bli nationalist. men som du kanske också märkte så var det bara Shawn och 2 till från det ursprungliga gänget som föll för hans tankar,och en av dom ångrade sig sedan och hoppade av. Dom hade ju till och med en svart kille med i gänget. Skinskalle kulturen kommer ju nu också från jamaica som du nog känner till.
så är vi fortfarande rassister?
ni borde mer klassa oss som "punkare" om ni absolut måsste göra det,med tanke på att skilnaden mellan nutidens nazister o skinheads är att nazister är Boneheads och har en mer militärlik outfit.
allt från mig.
OiOi

Anonym sa...

Sluta bland ihop skinheads och rasister för fan. Jag tycker att du har missat hela poängen med filmen om du tror att den ville framställa "rasistiska skinskallar" som mänskliga och kärleksfulla. Skinnskallar har absolut inget med rasism att göra. I det här faller försöker ju en av medlemmarna i gänget alla andra att bli s.k. "White power-skins" efter hans upplevelser i fängelset. men innan var det vilket vanligt original skins-gäng som helst.