söndag, januari 18, 2009

dusty gör det igen

Jag förutspådde inte speciellt cd:ns död, men greatest hits-skivans död, i och med att folk äntligen kan välja exakt vilka spår de vill köpa från iTunes och liknande musikbutiker.

Fast jag hade fel - det gör inget - och i början på 2009 ligger samlingar med såväl Status Quo, Enrique Iglesias, Guns N' Roses och Barbados-Magnus på Topplistan.
Och inte minst Dusty Springfield, en av mina favoriter, som klättrade från 43:e till 7:e plats denna veckan med en dubbel-cd, Walk on by - The Greatest Hits.

Grejen är, att Dusty råkar vara en sådan artist som mest har släppt greatest hits-album. Förmodligen inte från början, men sedan all musik började återutges på cd. Det finns åtskilliga Ultimate Collection, Best of, The Very Best of, Gold, Silver Collection, Singles osv.
Jag har dock en fin liveskiva med Dusty, Dusty in Memphis, som eftersom det är en konsert också är en slags samling, men ändå inte bara ett sätt att tjäna mer pengar på gamla grejer om igen.

Om man redan har någon av de andra samlingarna behöver man inte investera i nya dubbelskivan. Men visst, den ger mycket kvalitativ musik för pengarna. 45 låtar, inklusive bombastiska I just don't know what to do with myself, loungigt svala Spooky, tårdrypande You don't have to say you love me, popdängan I only want to be with you och briljanta Pet Shop Boys-duetten What have I done to deserve this.
Och så originalet av fina In Private. Säg att det inte är för att Sahara Hotnights har gjort en cover på den, som skivbolaget beslöt sig för att damma av Dusty-katalogen just nu..?!

Inga kommentarer: