torsdag, mars 26, 2009

earth hour

Det där med valet av timme för Earth Hour är lite märkligt. Att det blev sent på kvällen för oss i Sverige trodde jag berodde på att man utgick från någonannanstans i världen, och att själva timmen samtidigt. Men på den officiella sajten står det att timmen ska vara 20.30 lokal tid.

Att det är på en lördag kväll är ju bra för alla företag och butiker osv som inte håller öppet då. Men att välja en dag i mars är inte särskilt smart för den norra delen av jordklotet. Det är ju kolsvart på kvällarna i Sverige. Hade Earth Hour infallit en lördag kväll i juni hade man förmodligen ändå inte haft lampor (eller element) påslagna.

Krog- och restaurangbranschen lär nog hålla öppet ändå, den goodwill de skulle tjäna motsvarar knappast förlorade intäkter. Inte heller kommer de svenska tv-kanalerna att ta sitt ansvar och låta bli att sända några program alls mellan halv nio och halv tio.

Jag förstår inte om det verkligen är bättre för miljön att den där sparade timmen sker samtidigt i ett helt land, eller om det egentligen ger samma energisparande effekt om alla stänger ner en extra timme - kanske samma helg - men när det passar dem själv bäst...

2 kommentarer:

Jonas sa...

Jag hade liknande invändningar som du tills min tjej förklarade för mig att det inte är energisparande som är syftet utan symbolen att det faktiskt blir mörkt. Det är därför det bara gäller lamporna och infaller när det är mörkt, eftersom det helt enkelt syns bäst då.

annalin sa...

Okej. Men varför skulle det vara bra för klimatet att det blir mörkt?