onsdag, juni 17, 2009

en chans till, är det nödvändigt?

Men oj vad upprörda alla är över Jan Björklunds planerade hårdare tag mot "flum-skolan"!
Jag tycker inte han har helt fel. Som det här med att läsa upp gymnasiebetygen på Komvux. Tycker verkligen folk att man ska få hur många chanser på sig som helst, för att få MVG i allt? Det kan ju inte vara så svårt, om man fortsätter år efter år med samma ämnen. Det är egentligen redan ett privilegium att få gratis undervisning, är det en mänsklig rättighet att göra om allt igen, för att man inte skärpte sig tillräckligt första gången?

Och jag vet att alla inte har samma förutsättningar, men det finns många olika program att välja bland, på tillräckligt olika nivåer för att man ska uppnå godkänt. Man kanske inte ska söka NV eller IB om man inte är studiemotiverad.

Kanske är en idé att alla inte måste börja på gymnasiet direkt när de slutat nian. Det känns inte så vanligt med studieuppehåll i den åldern nu för tiden, förmodligen för att det inte är så lätt att hitta en annan meningsfull sysselsättning. Men även en praktikplats ger väl arbetslivserfarenhet som gör att man ligger flera steg före när det gäller sommarjobb osv. Och hemtjänstjobb brukar alltid finnas...

Jag var på studiebesök på danska skolor (för 10-12 år sedan, dock) och de hade något folkhögskoleliknande tionde skolår, där man kunde komma ikapp om man inte var så bra på allt från grundskolan, men också mycket specialämnen, som gymnastik eller teater. Efter det verkade eleverna vara mer studiemotiverade igen, och kanske lite mer säkra på vad de ville läsa.

Inga kommentarer: