torsdag, september 24, 2009

anna - the korrekturläsare

Jag hatar när man skriver fel. Inte i bloggar förstås. Inte i personliga annonser heller, eller ens riktigt snabbt publicerade nyheter på nätet. Men när det är seriösa - och påkostade - saker.

Som en tv-reklam som går just nu, för en bingo-sajt. Jag minns inte ens vilken hemsida det gäller (men reklamfilmen frontas av en tant som nog ska se yogaharmonisk ut men har elaka ögon) för det enda som fastnar på näthinnan är det skitstora ordet MILLJON.
Ja precis, milljon. Något anglofierat. Kanske kan man vinna en miljon, eller så har sidan en miljon användare att spela bingo med. Förmodligen kostar det inte en miljon att visa reklam på Kanal 5, men definitivt tillräckligt mycket för att det ska vara värt att korrekturläsa en extra gång.

Eller i en bok. En inbunden nyutkommen skönlitterär roman. Hittills har jag läst halva Jenny Leebs På grund av Leon, och som i många andra böcker droppas det gott om populärkulturella fenomen, vilket i sig inte är fel, för att ange vilken tid & värld historien utspelar sig i.
Men det är inte försvarbart att någon löser ett soduko (i stället för ett sudoku) eller tittar på Ricky Lake i stället för Ricki Lake. Båda händelserna sker två gånger per sida, så det är inte något tillfälligt slarvfel eller konsekvensfel (som t.ex den perifera bifiguren vars namn växlar mellan Nikki och Nicki.)

2 kommentarer:

Jonas sa...

Eller "triologi" som sexan marknadsförde Sagan om Ringen-trilogin med för ett tag sen... :)

annalin sa...

Haha!
Hoppas att TV6 isåfall också använde SITUATIONStecken!

;-D