tisdag, december 01, 2009

vi ber för dig & candi staton

Ikväll zappade vi förbi ett program som kändes väldigt osvenskt, Vi ber för dig!
Två alldagliga herrar i pensionsåldern satt vid ett bord och läste upp böneförfrågningar, och höll varann i hand/sträckte handen i luften, medan de bad allt ivrigare. I rutan visades ett telefonnummer man kunde ringa (fast det var ett vanligt lokalt nr, inget 071-nr som kostade 40 kr/minut). Önskningarna kunde vara vardagliga (fast nog så viktiga!) av typen "bed för min son som har uppkörning i morgon".

Det visade sig att detta var Kanal 10 - kristen tv i Sverige, som tydligen funnits i comhem-utbudet hela månaden (det finns redan en God Channel, men bara om man betalar extra.) Antingen finns det ju faktiskt ett tittarunderlag, eller så är Kanal10 lite independent & våghalsiga (det finns även webb-tv som verkar fungera bra!)
Att kanalen visar en egen julkalender med start imorgon känns ju naturligt, men det är lätt att göra sig lustig över programtitlar som Sånger med Alf Lax, Day of Salvation med Pastor Reza Safa eller Jesusfestivalen 2007. Däremot ligger väl alternativ medicin ständigt i tiden, och det finns ett program som heter Alternative Health. Och en av Sveriges kändaste religiösa utövare har en egen show i morgon bitti, Ulfekman.nu.


Om jag slår på kanalen planerat, så lär det bli när sångerskan Candi Staton har sitt program. Ja precis, fina soulsångerskan - som sjöng You got the love i sista Sex and the city - har även gjort gospelskivor. Då hon "återföddes som kristen" (förmodligen efter en dekadent era med diverse substanser) på åttiotalet, ledde hon programmer Say yes (mellan 1986 och 2004).

Tänk att jag har tillbringat en halvtimme med att recensera en hel tv-kanal som jag bara sett tre minuter av.

Inga kommentarer: