lördag, juni 19, 2010

utan dina andetag. och dina. och dina.

Jag såg spridda skurar av den välgjorda present-konserten från Konserthuset igår, som bland annat innehöll Lisa Nilssons tolkning av underbaraste kärlekslåten Utan dina andetag (yes Kent.) Lisa gjorde ett ypperligt framförande, och Joakim Milder ska också ha cred för sitt orkesterarrangemang, som verkligen tog tillvara alla fina beståndsdelar från originalet (t.ex. gitarrsolot, vars melodi han behöll men fördelade den på olika instrumentgrupper.)

Men egentligen, hur många gillar att höra sina favoritlåtar i mainstreamtv-program med en miljon tittare? Den låten betyder otroligt mycket för mig, inte bara för mig utan många andra, men dock inte hela svenska folket. Jag har såklart tänkt att den är en gjuten låt på mitt framtida bröllop (men eftersom just att planera musiken är det enda som känns roligt med ett bröllop så lär jag förbli ogift).
Inte visst jag dock att såå himla många andra haft just Utan dina andetag som sin låt på sin stora dag! När jag gjorde en snabb youtubesökning (efter Lisa Nilssons version) så kommer det upp otaliga videos med coverversioner framförda vid vigslar. Känns inte ett dugg speciellt längre, utan snart som Älska mig och Det vackraste (som jag själv har spelat på minst ett dussin bröllop.)

Festkonserten ligger i sin helhet på svtplay, och Utan dina andetag kommer efter 1 timme och 26 min. Det är lite småkul att se publikens reaktioner på låten - eller snarare icke-reaktioner. De verkar ju knappast ha drabbats av ett musikaliskt hallelujah moment, utan ser mest likgiltiga ut. Det kanske är lite synd om de utländska gästerna, de förstår ju faktiskt inte den fantastiska texten, om nu inte Lisas röst och den vackra melodin var tillräckligt breathtaking. Men även vår svenska kungafamilj, inklusive Madeleine, såg rentav uttråkade ut (inte Victoria dock. Men hon är nog bäst i landet på att se uppskattande och intresserad ut av allting.) I så fall är Fredrik & Filippa Reinfeldt känslosammare - de tittar på varandra med miner som tycks säga "åh, inte det bandet nu igen". Kanske deras barn spelar för mycket Kent hemma i Sagerska palatset?

2 kommentarer:

Camilla sa...

Lisa Nilsson´s tolkning är brilliant, satt och grät igenom hela låten. så vacker!

Maja Wanhainen sa...

Hoppas du upptäckt Carolina Wallin Peréz version! Hela hennes "Pärlor och svin", Kent-tolkningar rakt igenom, går att lyssna på på Spotify! *njutar*