fredag, juni 01, 2007

it was 40 years ago today

Jag har väntat flera dagar på att få använda den fyndiga rubriken, och det verkar inte som att några andra bloggar har gjort det iallafall.

Naturligtvis handlar det om ett av världens bästa, och mest kända album, The Beatles Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band. Idag är det 40 år sedan det släpptes, med sitt färgsprakande omslag, som för första gången innehöll alla låttexter.

The first thing John [Lennon] said was
that he was sick of making soft music for soft people,
and that this time he wanted to make sounds
that nobody had ever heard before.


Jag vet inte om detta är det första pop/rockalbum som är en enda svit av låtar, som ska höras i en följd, men det är iallafall några av musikhistoriens mest fulländade 40 minuter, och, till skillnad från nästan allt annat, skulle jag aldrig lyssna med shuffle-funktion. Det är perfekt nu, precis som 1967.

Många håller A Day in the life som ett av The Beatles största mästerverk någonsin, fast den är inte min favorit på skivan. (Dock är det onekligen en lyckad sammanslagning av två helt olika låtpartier, och så gillar jag att slutackordet som spelas på tre flyglar klingar ut i en halv minut! )
Däremot älskar jag Lucy in the sky with diamonds, och Being for the Benefit of Mr Kite.

Bob Geldof har nyligen samlat ihop lite olika artister för att återinspela Sgt. Pepper, som en hyllning. Så långt som möjligt ska det spelas in på samma sätt som originalet -just därför håller de inte till i Abbey Roadstudion, som nu är hypermodern, utan i Mark Knopflers studio. Det är nämligen han som köpte 4-kanalsbandspelaren som användes till originalet.
(Fast Oasis vägrade spela in sitt bidrag Within you, without you någon annan stans än i Studio 2 i Abbey Road.)
Det är även samma inspelningstekniker, Geoff Emerick. Han säger att det enda problemet egentligen är att alla medverkande artister vill spela just A Day in the Life. Det framgår inte riktigt när skivan ska släppas eller vad den ska heta, men jag får en känsla av att det skulle bli typ "With a little help from..."

Uppenbarligen spelas allt in i rätt ordning, för "sida 2" (på vinylskivan) verkar inte vara färdigplanerad än. Så här ser låtlistan ut hittills:

• Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
med Bryan Adams

• With a Little Help From My Friends
med Razorlight

• Getting Better
med Kaiser Chiefs

• Fixing a Hole
med the Fray

• She's Leaving Home
med the Magic Numbers

Rekommenderar ett besök på Sgt Pepper-avdelningen på The Beatles officiella sajt.

Inga kommentarer: