onsdag, augusti 01, 2007

kallbada i juli

Varför ska alla bada kallt helt plötsligt?

Så står det på förstasidan till Vårt Kungsholmen. Och så är det en artikel om hur hett det är att bada kallt. Naturligtvis syftar det till byggplanerna inne i city, men också att intresset för Fredhälls Badklubb ökar.

Så redaktionen ska test-bada.
Vattnets temperatur är ca 18 grader, gissar vi.
Det gör ont bara att doppa tårna i vattnet.
[...]
Vattnet ser inbjudande ut från klipporna.
Men det är inte alls lika skönt när man doppar sig.
Alla testbadare skriker högt när de kliver i.

Amen är de seriösa!? 18 grader är för f-n inte kallbad! Det är väl högst normal badtemp utomhus i Sverige, inte minst en sommar som den här! Sen påstår de sig "ha tappat känseln i tårna" och vill "värma sig i en bastu!"

På ett sätt är jag inte helt förvånad, för även människor omkring mig verkar onekligen bli känsligare för svalt vatten i takt med stigande ålder. Men då går man inte ut för att kallbada!

En grej som jag verkligen aldrig begripit, är varför man vill veta temperaturen innan man (eventuellt) hoppar i! Är det verkligen nån som känner skillnad på tex 19 och 20 grader? det finns ju hur många vuxna som helst som mässar "under 20 badar jag inte" som att det vore något politiskt slagord!

Jag kallbadade på riktigt en gång, med bastu innan, på Ribersborg i Malmö. Men det var den 6 januari, en väldigt grå dag, med skånska vindar och ett 2-gradigt Öresund. Och nej, det är inte skönt i vattnet, men den stilla känslan som infinner sig i kroppen när man väl kommer upp, som gör att man kan stå blöt och nästan naken utomhus en god stund, det är den man vill åt!

1 kommentar:

eeva sa...

Jaaaaaaa.......det är den man vill åt :)