söndag, december 02, 2007

idol: the definitive very best of greatest hits collection

Gissa hur många utmärkta låtar som ligger i byrålådor runt om i landet (eller världen)?
Tja, eller hur många bra sånger som visserligen spelats in, men snabbt trängts ut till reabackarna till förmån för något nyare, och som nu är hopplöst bortglömda...

Åh, om jag bara hade någon slags samling av folk som bara vill bli sångare, och ser det som en utmaning att få visa att de kan skapa musik av nästan vad som helst!
En slags sångtävling, eller ett tv-program kanske...
Oj, det finns ju redan! Idol!

Bara det att. Idol-redaktionen består av en samling jäkla publikfriare som är skiträdda att publiken ska tappa intresset, och - hemska tanke! - zappa bort Idol, om det kommer någon enda låt som inte redan är en stor hit.
Visst, människor är säkert dumma. Igenkänning är säkert en större trivselfaktor än om vi verkligen tyckte om originallåten ens när det begav sig...

Som kronan på verket får man i förväg reda på vilka låtar det blir. Det är ju ett skämt!!!
Hela överraskningsmomentet är försvunnet.
Nu hör jag arga rop om att vinnarlåten minsann är en originallåt. Ja visst, men det är alltid Elofsson som komponerar. Alla Idolvinnarlåtar låter likadant. Här, som i USA.

Så var det ju inte i Fame Factory. Bert Karlsson såg noga till att varje tävlande lyssnade genom dussin av cd-r med nyskrivna låtar. Idol har säkerligen en budget som tillåter samarbeten med kompositörer!

Idag ligger både Jeff Buckleys och Leonard Cohens HallelujahiTunes-topplistan.
Självklart, det är ju en av världens vackraste låtar. Hmm, tror inte att det är därför...
Trea ligger Alicia Keys No one (fast den kanske ligger på topp ändå? nej det kan väl inte vara möjligt!?! den är skitdålig...)

Inga kommentarer: