tisdag, oktober 27, 2009

ska allmänna val i Sverige lika bra hållas på facebook?

Varje gång jag loggar in på Facebook har allt fler av mina vänner anslutit till en grupp som heter Sverigedemokraterna i riksdagen - Nej tack. Just nu har gruppen 118 000 medlemmar. Och det är väl bra på sitt sätt. Men inte är det så det går till när ett demokratiskt land avgör vilka som får - och därmed inte får - sitta i riksdagen. Och det vet förhoppningsvis alla vuxna.

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen tror jag att det beror på två saker. Dels förstås om de faktiskt har mångas sympatier, vilket egentligen borde respekteras, för då är det något som är "fel" någonstans, i den svenska invandringspolitiken eller något annat.
Dels kan det bero på ren lättja. Det räcker inte att klicka i Join i en Facebook-grupp, och tycka att man har dragit sitt strå till stacken. Om alla dessa hundraartontusen gruppmedlemmar i stället bestämmer sig för att aktivera sig för något annat (mindre?) parti, så kommer det göra skillnad.

Det var inte så himla länge sedan som man inte pratade högt om vilket parti man röstade på. Det går fortfarande utmärkt att kalla sig liberal eller sosse - och kanske gå med i en facebookgrupp mor Sverigedemokrater - för att sedan ändå rösta på dem den där söndagen i september nästa år.

Inga kommentarer: