måndag, februari 07, 2011

inga skåningar i Ystad

Det allmänt kända är att svenskar "tvingas" flytta till Stockholm för jobbens skull. I så fall skildrar knappast Wallander-filmerna verkligheten. Tvärtom består hela Ystad bara av inflyttade stockholmare. Att poliskåren väljer att bygga sin karriär där är kanske inte så underligt om det sker lika många grova brott där som det finns Wallander-filmer, det blir ju aldrig en tråkig dag på arbetet för dem.

Men den vanliga befolkningen då? Går det inte att använda lite fler lokala statister som får repliker? I hela filmen var det bara en eller två personer som talade genuin skånska (dagisbarn dessutom).
Förra gången jag såg en Wallanderfilm, för nästan fyra år sedan, klagade jag på att jag inte alls hörde vad skådespelarna sa.
Fast efter alla klagomål på en stackars skånsktalande programledare i Go'kväll vågar TV4 förmodligen inte ta några risker med en filmsatsning på originaldialekten. Synd, för man borde hellre sett dialekten som en viktig rekvisita. Tänk en Masjävlar på stockholmska. Hade knappast fått samma lovord.

För övrigt är Wallanderfilmerna såå mycket sämre än Beck.

Inga kommentarer: